четвъртък, 24 април 2014 г.

Магнезий - елемент за милиони






В днешно време причина да не се чувстваме добре, а в по-краен случай и дa стигнем до заболявания, понякога е недостигът, а често срещани са липсата на желязо и магнезий. Магнезият винаги трябва да бъде разглеждан заедно със своя значително по-познат на всички ни елемент – калцият. Всички сме чували колко е важно всекидневно да приемаме калций, за да запазим костите си здрави и да избегнем остеопорозата. Но тук се изпуска нещо доста важно – че колкото и калций да приемаме, той няма как да бъде усвоен без нужната доза магнезий. Иначе се стига до ранна клетъчна смърт и костите ни стават още по-чупливи, вместо да се заздравяват.

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в клетките след калция, фосфора и калия. Наричат магнезия тайната на дълголетието. При човека магнезият е нужен за произвеждането на енергия в клетките; той ускорява метаболизма. Магнезият е важен елемент за много от функциите в организма. Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната системa. За да избегнете умората и стреса, не трябва да лишавате тялото си от магнезий.

Магнезият е важен за мускулите и сърцето и осигурява здраве в напреднала възраст, намалява риска от инфаркт, предотвратява развитието на диабет тип 2 и рак на дебелото черво. Магнезият ще ни дава и допълнителни ползи заради противовъзпалителните му свойства (а възпалението се смята за причина за такива проблеми като артрит, сърдечносъдови заболявания и даже Алцхаймер). Той определено е антистресов елемент, защото регулира колко силна да е реакцията ни във всяка ситуация – независимо дали става дума за студ или за скандал. При липсата му човек става по-нервен и чувствителен. Той контролира и нивото на серотонин, а всички знаем колко важно е това вещество за спокойствието ни. Магнезият е важен за отстраняването на токсичните вещества и неговата липса ни прави много по-уязвими към замърсяването на храните. Прекаляването с алкохола и кафето пък води до лошо усвояване. Вредни са и цигарите. Много често хората се вкарват в затворен кръг – заради липсата по някаква причина на магнезий губят тонус, спи им се, уморяват се лесно и се опитват да си върнат бодростта със стимулиращи напитки, които дългосрочно задълбочават проблема. Сериозен риск да се стигне до недостиг на минерала има при бременните – при тях нуждите са значително по-високи. По-висок трябва да е приемът на магнезий и при хората, занимаващи се с активна физическа дейност, тъй като при потене лесно напуска тялото. Съдържанието му в организма зависи от 3 органа – усвояване в тънкото черво, натрупване в костите и отделяне през бъбреците.


Така най важният въпрос се явява как да си набавим магнезий, тъй като тялото няма запаси от този елемент. Има го в пълнозърнести храни, какао, ориз. От друга страна, трябва да знаем, че колкото по-обработено е една храна, толкова това я лишава от важния елемент. Храни, богати на магнезий, са:

  • Ядки и семена – тиквени семки, ленено семе, сусам, кашу, бадеми
  • Зеленолистни зеленчуци          
  • Боб и леща 
  • Авокадо
  • Кафяв ориз
  • Сушени плодове
  • Киноа
  • Подправки – босилек, естрагон, кориандър.


Симптоми  за магнезиев дефицит

-          Калциев дефицит,
-          Проблем със сърцето
-          Слабост
-          Мускулни крампи
-          Тремор
-          Гадене
-          Тревожност
-          Високо кръвно
-          Диабет тип 2
-          Респираторни заболявания
-          Замайване
-          Изтощение
-          Калиев дефицит
-          Затруднения с преглъщането
-          Слаба памет
-          Чувство за объркване

Това са основните симптоми, но е важно да знаете, че ако откривате един-два от тях у себе си, това не доказва без съмнение наличието на дефицит.


Няма коментари:

Публикуване на коментар