петък, 19 септември 2014 г.

Начинът, по който правим каквото и да е, е начинът, по който правим всичко



Когато за пръв път чух тази фраза преди 17 години, ми бяха необходими няколко минути, за да мога наистина да я осъзная. Помислих си: това няма смисъл; всичко в личните ми отношения е наред, а бизнесът ми процъфтява. И след това прозрението ме удари по главата.

В типично пламенния ми маниер, мога да се докарам до лудост, докато свърша работа си в офиса, отлагайки до последно, и винаги съм готова да заключа прибързано, че нещо или някой ми пречи и ме саботира. В главата ми бизнесът беше само една част от моя живот, а истинският ми живот се състоеше от всички останали части.

Но истината е, че ние не сме разделени. Ние сме цялостни: не можем да се издъним в една част на живота си и да очакваме, че в останалото всичко ще тече гладко.

Когато отлагам нещата в работата и след това се вкарвам в бясна лудост, за да завърша дадена задача, аз се изтощавам. Тогава нямам какво да дам на любимите си хора, най-малкото не мога да им дам нищо от себе си. Излизам извън баланс и се прибирам вкъщи кисела и сприхава.




Навиците, които прилагаме в една сфера на живота си, се превръщат в нашия живот.

Точно както започваме да приличаме на петте човека, с които най-много си общуваме всеки ден, така и начинът, по който действаме на ниво ежедневие, е това, което в действителност е животът ни.

Занимавам се и практикувам Фен Шуй от 17 години и сега, като вляза в един дом или офис, аз знам какъв е животът на обитателите му така, както познавам себе си. Е, понякога ме изненадват, но в 99% от случаите не греша: начинът, по който правим каквото и да е, е начинът, по който правим всичко.

Представете си, че в момента съм ви на гости. Спрете се за момент и отворете гардероба.

Има ли там купчина дрехи, които никога не обличате, но продължавате да ги държите, за всеки случай?



Ако е така, обзалагам се, че в живота Ви има хора, които противостоят на това, което сте, или на това, което искате да бъдете, но въпреки всичко Вие продължавате да се държите за тях от страх да не останете сам. Обзалагам се, че има и работа, която не обичате, но за която се държите, засядайки в това, което е, а не в това, което искате да бъде.

Разбирате ли какво имам предвид? Енергията е същата. Когато задържаме нещата само за всеки случай, ние придобиваме съзнание за нищета. Не вярваме, че ако се освободим от ненужните неща, ще имаме достатъчно от това, което ни трябва, или че ще бъдем с този, с когото искаме.

Сега, нека да помислим за един още по-болезнен въпрос за много хора. Какво е положението с финансите Ви в момента? Ако парите текат привидно бавно към Вас, вероятно се забавяте в плащането на сметките си, задържате стари задължения и протаквате всичко, свързано с паричните Ви отговорности. Когато забавяме потока в една сфера на живота, това запречва всичко останало.

Може би трябва да погледнете под шофьорската си седалка. Има ли там пликове, касови бележки и опаковки? Когато шофираме с купчина неща, които знаем, че трябва да оправим, това отнема от енергията ни. Ако отворим вратата до контейнер и незабавно ги изхвърлим, това ще повлияе на настроението ни. Разбирате ли, ако не оправяме малките задачи – да си отваряме писмата, да подреждаме квитанциите или даже да си изхвърляме боклука редовно, вероятно не се справяме и с други дреболии в живота си, като да връщаме обаждания навреме, да отговаряме на мейли или да изпълняваме списъците си със задачи.


Нека си го признаем, никой от нас не е перфектен; но пропуските ни в дребните неща се отразяват и определят останалите сфери на живота ни.

Спрете се за момент и се замислете за Вашето партньорство или ако сте сам сега, за последната си връзка. От какво се оплакваха най-много партньорите Ви? Дали не се оплакваха, че сте започнали връзката с готовност и любов, но сте угаснали като треперлив пламък в усилията си да поддържате страстта във връзката? Сега помислете как се справяте с останалите неща в живота си. Дали не започвате с ентусиазъм и страст, и не губите интерес, когато Ви доскучее или работата се затегне?

Знам, че е болезнено да се замисляме за това.

Но..., това е истината. Начинът, по който правим каквото и да е, е начинът, по който правим всичко.

Ето и добрата новина – има светлина в тунела в цялата работа:  Този малък житейски закон работи също така и в наша полза. Когато правим дребни промени в една област на живота ни, това се отразява и на останалите области, както полетът на пеперудата предизвиква цунами на другия край на планетата (по ефекта на пеперудата).




Започнем ли да правим малки промени, задължително те повлияват на живота ни в много голяма степен.

Едно от най-шантавите упражнения, които карам да правят жените в моята 40-дневна възстановителна програма, е да чистят тоалетната в продължение на 30 минути. Направете го, обещавам Ви, че работи.

Искам да влезете в банята и да погледнете тоалетната чиния. Отворете капака и се заемете с това, с което никоя жена не й се занимава, и никой мъж не иска да знае какво е наистина положението:  вътрешният ръб на тоалетната. Противно е, нали? Не ме интересува колко сте чисти, тази част от тоалетната Ви ще е противна.

Сега, седнете върху кърпа на земята (ще се позадържите тук малко) с всичките си почистващи материали наоколо и започвайте. Сложете си таймер за 30 минути и изчистете тоалетната от край до край. Почистете пода зад тоалетната, ако има болтове, с които е захваната, почистете външната страна на чинията, седалката, задната част, капака и вътрешната страна на тоалетната чиния. Изтъркайте всеки сантиметър и всеки процеп, до който можете да стигнете. Използвайте стара четка за зъби, ако трябва, но почистете всичко така, сякаш ще се храните тук.
Ако сте го изпълнили докрай, искам да излезете от банята, да се измиете и да седнете да хапнете или да изпиете нещо. После се върнете в банята и почувствайте как се е сменила енергията. Вероятно, след като почувствате промяната, ще Ви се прииска да атакувате ваната, душа и мивката със същия устрем.




И тука е магията: нещо в живота Ви ще се промени. Жените, участващи в програмата ми, изненадващо получават пари, добри новини, намират нещо изгубено или получават нещо ново.

Не Ви ли се дочисти вече?

Отделете си един час този следобед или тази вечер и довършете три неща, които отдавна отлагате. Почистете това чекмедже, обадете се на онзи човек, напишете този мейл или изяснете ситуацията с откровен разговор или извинение.

Когато изживеете свободата, която идва после, и прилива на енергия в замяна, никога вече няма да поставите под съмнение ефекта, който има всяка частица от живота ни върху всички аспекти на нашето благосъстояние. Ние не сме разделени същества. Ние сме цялостни и всички сме свързани.

Когато напълно осъзнаем, че начина, по който правим каквото и да е, е начинът, по който правим всичко, ще имаме силата да променим всеки аспект на живота си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар