понеделник, 1 юли 2013 г.

Защо да готвим с куркума?



Ето някои от причините да включваме куркумата като съставка в нашите ястия:


1.  Антиоксидант – основната съставка в куркумата – куркумин, е позната като силен антиоксидант. Което означава, че с него се въздейства срещу свободните радикали в тялото и щетите, които те нанасят на ДНК и на клетките. Когато клетките са здрави, тялото е здраво, което означава, че куркумата общо повлиява добре здравословното състояние, освен че помага и при определени заболявания.
2.    Противовъзпалително – Куркумата има противовъзпалителни свойства. Използва се за болести на сърцето, остеоартритни болести и други здравни проблеми, предизвикани от възпаления. Смята се, че куркумата редуцира определени ензими в тялото, които предизвикват възпаление.
3.   Здраве за сърцето – Куркумата редуцира риска от съсиреци в кръвта и предпазва от образуването на плаки в артериите, което помага в борбата срещу инфаркта и други проблеми, предизвикани от тромби. Има изследвания, които сочат, че куркумата е полезна за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол, всеки от които играе важна роля за сърдечното здраве на човека.
4.    Забавя прогреса на Алцхаймер – Специалистите, проучвали ефекта на куркумата във връзка с Алцхаймер, цитират здравословното състояние на живеещите в райони, които консумират куркума в големи количества. Хората в Индия на 70 и повече години много по-малко страдат от Алцхаймер, в сравнение с хората на същата възраст в САЩ. Една от причините е многото къри, което се консумира в индийската кухня, а основната съставна част на кърито е куркумата. Изследванията посочват, че куркумата може да разгражда протеиновите плаки в мозъка, за които се смята, че са предпоставка за развиването на Алцхаймер.
5.      Куркумата е естествено болкоуспокояващо. 
6.  Здраве за кожата – Противовъзпалителните свойства на куркумата могат да са полезни и при директно нанасяне. Смята се, че е ефективна при псорязис и други кожни проблеми, естествен антисептик е и може да се използва за третиране на изгаряния и порязвания.
7.  Помага в борбата срещу рака – Учените все още не са категорични за това как куркумата може да помогне срещу рака. Някои специалисти се позовават на противовъзпалителните свойства на куркумата и вадят заключенията си от връзката между възпалението и образуването на рак. Свободните радикали и увреждането на клетките също са свързани с рака, тъй че куркумата като антиоксидант има този втори противораков ефект. Според известния здравен холистичен лекар доктор Андрю Уейл куркумата намалява с 40% карцерогенните съставки, образуващи се при пърженето, печенето и варенето на месо. Д-р Уейл вярва още, че куркумата е ефективна в борбата срещу маланома и спира разпространението на рака на гърдата. Има още изследвания, които сочат, че куркумата може да бъде полезна като превенция срещу рак на гърдата, простата, кожата и рак на дебелото черво. 


Тъй като куркумата е безопасна и предлага множество общи ползи за здравето, нищо не губите, ако я добавяте към ястията си в умерено количество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар