понеделник, 29 юли 2013 г.

Съвети за балансиране на Питта



Лятото е сезонът на Питта, в който горещината навън ни прави "горещи" и отвътре - склонни сме да се разпалваме, да се гневим, да прегряваме, да сме раздразнителни; тялото страда от кожни обриви и зачервявания, очите са чувствителни.

За да се неутрализират тези влияния, Аюрведа препоръчва да "практикуваме охлаждане" на всички нива - ментално, в храненето и в обкръжаващата ни среда.

Умът – Добре е да отделяме по няколко минути дневно за успокояващи медитации за ума. Пет минути е по-добре от нищо. Избягвайте негативните, критични мисли. Повтаряйте „Ом Намах Шивая” („Прекланям се пред Висшия си Аз, пред Вътрешното съвършенство”). Питта може да бъде супер критична към себе си и към останалите и винаги се стреми към съвършенство. Тази мантра успокоява ума, помага ни да приемем себе си и да се обичаме. 

Гледките Нека се спрем на охлаждащи цветове, скъпоценни камъни и гледки – водопади, ливади, езера, реки. Облечете се в зелено, синьо, аквамарин и бяло. Използвайте или носете скъпоценни камъни като лунен камък, хризопрас, змийски камък, нефрит, опал, перли. Избягвайте груби филми с насилие, ярки картини и цветове.

Храносмилателният огън – Поддържайте храносмилателния огън в баланс чрез охлаждащи храни през лятото като краставици, салати, копър, кориандър, кокосов орех, рукола, ориз, сладки плодове. Избягвайте подправените, пикантни, кисели, солени, силно обработени и мазни храни. Хранете се според телесния си тип.

Кожата – Подхранвайте кожата си с алое, кокосово масло, ментово масло, пелин, палисандрово дърво; използвайте аромати с роза, портокалов цвят, лавандула, мента. Избягвайте седенето на слънце, горещината, мазните храни и помнете да пиете достатъчно прясна вода.
  
Черният дроб и кръвта – Използвайте тоници за черния дроб и тинктури от горчиви билки; прясно изцедени сокове, билкови отвари от копър, кориандър, роза, глухарче и нийм. Избягвайте тежки, мазни храни и обработени, рафинирани и консервирани храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар