понеделник, 9 март 2020 г.

Да започнем деня си със санкалпа или конкретно начало за работа с намерението








Сутрин, веднага след събуждане, е времето, когато почвата е най-плодородна за създаване, установяване и манифестиране на намерението ни за деня. Също така кортизолът, хормонът на стреса, е с най-високи стойности сутрин. Така че да започнем преди всичко останало с лична практика, може би преди още да сме станали от леглото или да сме напълно будни, ще е от полза не само за регулиране на настроението, но и за нервната ни система.

Трябва да се насочим в създаването на положителна по природата си санкалпа. Например, можем да преобърнем „Няма да бъда стресиран” в „Спокойствието е на мое разположение” или в „Спокойствието протича през мен”. Ако ни е трудно да я формулираме, можем да се концентрираме върху думи като „доверие”, „отпускане” и „мъдрост”.

Ако сме готови да работим върху тази силна и древна практика, ето как да започнем.











Утринна санкалпа практика


Със събуждането, преди да отворим очи (или когато са едва отворени), в този тънък момент между съня и будността, нека си позволим да влезем в настоящия момент. Точно тогава нека изплува нашата санкалпа, желанието на сърцето ни. Повтаряме я наум три пъти и, ако искаме – и три пъти на глас. Наслаждаваме се на енергията, мощта и невидимата сила на личната ни практика. Може да положим ръка на сърцето си и да си напомним да присъстваме в настоящия момент. Нека лека усмивка се загатне на устните ни, с което изпращаме сигнал към центъралната нервна система, че всичко е наред. Съзнателно, бавно, с елегантност и намерение пристъпваме към нещата от деня. Нека е ясно, че по всяко време можем да си спомним санкалпа, за да се свържем с позитивното си намерение и да продължим да работим, водени от нещо светло.


Няма коментари:

Публикуване на коментар