Ниво: средно/основно
Стил: хатха йога
Задържане: от 30 до 60 секунди
Повторение в рамките на едно занимание: не
Разтяга: горната част на гърба
Заздравява: ръце, корем, китки
Името на „бакасана” (санскрит) идва от „бак” – „жерав”, „как” – „гарван”, и „асана” – „поза”. Така че по име това е една жеравно-гарванова асана, която изисква добра координация, а не толкова мускулна сила, колкото изглежда.
Жеравът в азиатската символика се свързва с щастието и младостта, с дълголетието. Гарванът като символ също е свързван с дълголетието, с идеята за връзката между света на живите и мъртвите, с властта. Следователно асаната ни дава възможност да се докоснем до младостта, щастието, дълголетието, трансформацията. За да влезем в нея, се изисква да се доверим, а веднъж направили го, със сигурност ще почувстваме прилив на ентусиазъм и лекота. Това е една от тези пози, които, когато успеем да изпълним, ни карат да се радваме като малки деца, на ръба на еуфорията. И така, провокирайки ни да се доверим и да летим, бакасана е една от асаните, които променят отношението ни към живота.
Бакасана – поза на силата
Бакасана изисква ръцете ни да са достатъчно силни, за да повдигнат цялото тяло. Но първото предизвикателство, с което трябва да се справим тук, е да превъзмогнем страха от евентуално падане по лице. Така че отново се изправяме пред ситуация, в която има нещо трудно – било то в час по йога или в ежедневието – и какво можем да направим: поемаме си дълбоко дух, освобождаваме се от опасенията и просто трябва да си повярваме, че ще стане.
Освен това трябва да имаме стабилна основа, която идва от здравите коремни мускули. Те ще ни помогнат да повдигнем и да нагласим коленете, да ги държим близо до горната част на ръцете. Ще ни помогнат да чувстваме тялото си леко в позата, което ще свали от китките бремето да носят цялата тежест.
И накрая, разбира се, ни трябват силни рамене и ръце,
както и гъвкави тазобедрени стави.
Aсаната е позната и като какасана, която прилича на кацнал гарван – в нея ръцете са сгънати, а коленете – по-близо до трицепсите. Според някои школи какасана е отделна асана.
Когато лактите са в пода, асаната е позната като бала какасана или "бебе гарван".
Какво трябва да знаем, преди да започнем да изпълняваме бакасана
Трябва да сме сигурни, че стомахът и коремът ни са празни, преди изпълнението на бакасана. Последното хранене трябва да е между 4 и 6 часа, така че храната да се е смляла и да имаме достатъчно енергия за нея. (Да напомним, че винаги е най-добре да започваме с йога рано сутрин, преди закуска, но ако няма как – може и вечер, но не и след хранене.)
Изпълнение
Започваме с клек. Сгъваме леко лактите, слагаме целите
длани на пода пред стъпалата, а тях повдигаме на пръсти. Навеждаме се напред и
се опитваме да положим коленете върху горната външна страна на ръцете, възможно
най-близо до раменете. Навеждаме се бавно напред и с вдишване прехвърляме
тежестта върху ръцете и отлепяме пръстите на краката от пода. (Можем да
започнем, като първоначално отлепваме само едното стъпало – връщаме го в
пода, и след това качваме другото стъпало на съответното рамо.)
Балансирайки върху ръцете, стягаме корема, и събираме палците на краката един към друг. Задържаме за няколко секунди до една минута. Когато бакасана ни стане лесна с времето и практиката, в задържането насочваме вниманието и погледа към върха на носа. За да излезем – внимателно връщаме стъпалата в пода.
или
Другият вариант, който е популярен във виняса
практиките, е да започнем от адо мукха шванасана (куче, гледащо надолу/планина).
Събираме стъпалата и слагаме дланите хубаво в пода, убеждавайки се, че са
отворени на ширината на раменете, със стабилно поставени и отворени пръсти и
стегнати китки. Изправяме се на пръсти, сгъваме коленете, стягаме корема и със
стъпка или скок поставяме коленете върху горната част на трицепсите.
Ако сме положили първоначално само едното коляно, поглеждаме напред и
внимателно повдигаме и другото стъпала от пода. Прехвърляме тежестта на тялото
върху ръцете. След задържането излизаме от асаната и продължаваме със скок или
стъпка до чатуранга
или вариант на ширшасана с баланс на длани с короната на главата в пода.
Препоръки за начинаещи
Когато сме начинаещи сме склонни да вдигаме седалището по-високо от петите в бакасана. Докато всъщност трябва да ги държим събрани. Когато сме готови да вдигнем стъпалата от пода, натискаме горната част на ръцете към подбедриците и издърпваме слабините към таза, за да се повдигнем по-лесно.
За напреднали
Бакасана във вариант за напреднали изисква лактите да са прави при изпълнението. За да не натоварваме излишно китките тук, нека се опитваме пръстите в пода да са със загатнато свити фаланги, а не силно разперени.
Подготвителни асани:
- Адо мукха шванасана (куче, гледащо надолу/планина);
- Бадхаконасана;
- Баласана (детска поза);
- Дъска;
- Вирасана.
Последващи асани:
- Адвасана (шавасана по корем);
- Уттанасана;
- Адо мукха шванасана (куче, гледащо надолу/планина);
- Чатуранга дандасана;
- Дъска.
Ползи от изпълнението на бакасана
- Тонизира и заздравява гърба и корема (с второто подпомага храносмилането).
- Заздравява вътрешните бедра.
- Отваря областта на слабините.
- Уравновесява нервната система.
- Развива чувството за равновесие и концентрация.
- Подготвя ума и тялото да посрещат предизвикателства.
- С редовна практика ставаме силни и самоуверени.
Препоръки и противопоказания
Най-добре е да избягваме бакасана при:
- Карпално-тунелен синдром (болезнено състояние, причинено от притискане на ключов нерв в китката);
- Бременност;
- Налична или хронифицирана болка в китките;
- Високо кръвно налягане;
- Сърдечни заболявания;
- Церебрална тромбоза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар