сряда, 17 август 2016 г.

Aдо Мукха Шванасана (Планина)


Адхо Мукха Шванасана („планина”, както често се нарича асаната в часовете на българските преподаватели, или „куче, гледащо надолу” в превод) е една от позите в традиционния Поздрав към Слънцето, но наред с това е и една чудесна йога асана сама по себе си. Името й идва от санскрит: „адхас” означава „долу, надолу”, „мукха” означава „лице”, „швана” означава „куче” и „асана” – поза.
Адхо Мукха Шванасана може да се практикува от всеки начинаещ, а за да се извлекат всичките й ползи, трябва да се практикува ежедневно.


Анатомичен фокус:

Основни мускули, участващи в изпълнението на асаната:

Вторични мускули:Изпълнение

Застанете на колене на пода. Нека коленете да са точно под таза Ви, на около 17 см. едно от друго, а дланите да са малко по-напред от раменете. Гърбът е прав и без напрежение. Разперете пръстите на ръцете, показалците – успоредни или леко навън, и стъпете с пръстите на краката в пода.
С издишване вдигнете коленете от пода. Тазът се избутва към тавана, така че тялото да образува обърната форма V. Отначало запазете коленете леко свити, а петите – повдигнати. Издърпайте опашната кост далече от задната част на таза и я натиснете леко към пубисната кост. В противовес на това, повдигнете седалищните кости нагоре и от вътрешната страна на глезените изтеглете вътрешната част на краката към слабините. Гърбът е прав, ребрата в предната част на гръдния кош са избутани назад.
След това, с издишване натиснете горната част на бедрата назад, а петите – надолу към пода (независимо дали го стигат или не). Стъпалата са на ширината на таза, успоредни едно на друго. Пръстите на краката сочат напред. Стегнете коленете, но се убедете, че не са блокирани. Стегнете външните бедра и завъртете горната им част леко навътре. Затворете предната част на таза.
Дланите са отворени като морска звезда, натискаме в пода с показалец и палец. Стегнете външната част на ръцете и натиснете активно основата на показалците в пода. От тези две точки повдигнете вътрешната им страна от китките до раменете. Ръцете са прави, лактите – към тавана. Ако имате твърде гъвкави лакътни стави, запазете ги леко свити, за да ги предпазите. Обръщането на лактите нагоре, към тавана, ще включи трицепсите и ще заздрави ръцете. Опитайте се да отлепите лопатките от гърба, след това ги раздалечете и ги изтеглете към опашната кост. Нека главата остане между ръцете, да не увисва. Раменете са широко отворени и без напрежение. Ръцете са в една линия с ушите, което държи врата издължен.

Ако сухожилията Ви са много опънати или стегнати, коленете са свити, за да може гръбначният стълб да се издължи напълно. Пъпът е издърпан към гърба, което активира и корема.
Погледът е насочен към пъпа. Фокусирайте се върху дъха, докато задържате в асаната, с дълбоко, равномерно вдишване и издишване, създавайки енергийна вълна по тялото.
Останете в Адо Мукха Швасана от 1 до 3 минути. След което свалете коленете на пода с издишане и си починете в Баласана (детскапоза).


Ползи от Адо Мукха Шванасана

Преимуществата на планина според големият йога учител БКС Айенгар са, че асаната разтяга раменете, краката, гърба и цялото тяло; увеличава силата в тялото, особено в ръцете, краката и стъпалата; облекчава чувството за умора, подобрява имунната система, храносмилането и притока на кръв към синусите, успокоява ума и повдига настроението.
 • Асаната енергетизира и подмладява тялото.
 • Издължава гръбначния стълб и освобождава напрежението от горната, средната и долната част на гърба, заздравява мускулите на гръдния кош и увеличава капацитета на белите дробове.
 • Заздравява и тонизира сухожилията, прасците, сводовете на ходилата, ръцете и дланите.
 • Тъй като при асаната тежестта на тялото се поема от ръцете и краката, това помага за заздравяване на костите и служи като превенция за остеопороза.
 • Подобрява работата на храносмилателната система.
 • Прави тялото по-силно, особено ръцете, раменете, краката и стъпалата.
 • Тялото се разтяга във всички посоки само с една единствена поза.
 • Подпомага тонизирането на мускулите.
 • Засилва кръвотока към главата.
 • Благодарение на засиления поток на кръв към горната част на тялото, асната може да помогне за подобряване на мозъчните функции и познавателните способности и да намали тревожността и депресията.
 • Успокоява ума и помага за облекчаване на болки в гърба, главоболие, безсъние и възстановяване след изтощение.
 • Намалява напрежението в сърцето, което забавя ритъма си, за да може кръвта да нахлуе към мозъка.
 • Помага за облекчаване на симптомите на менопауза.
 • Адо Мукха Шванасана е лек вариант на обърната поза, която облекчава нервната система и помага за освобождаване от стреса. Обърнатите пози са изключително важни, защото обръщат посоката на гравитацията в тялото и променят посоката на движение на кръвта и лимфата.
 • В емоционално отношение Адо Мукха Шванасана обръща нещата с главата надолу и ни помага да видим света от различен ъгъл.
 • Помага да засилим вярата в себе си.Противопоказания:

 • Избягвайте асанта, ако страдате от високо кръвно, проблеми с китките като синдром на карпалния тунел или артрит, отлепена ретина на окото, слаби капиляри в очите, изкълчено рамо, раменни травми или диария.
 • Инфекция на окото или на вътрешното ухо.
 • Избягвайте асаната при напреднала бременност.


Варианти:

·         Облекчете напрежението в китките, като поставите подложка под дланите си или изпълните асаната на лакти.


      Сложете дланите на блокчета или се хванете за седалката на стол, за да освободите напрежението от раменете и да ги отворите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар