понеделник, 8 юни 2015 г.

Вибхатся или най-деструктивната раса


Вибхатся или отвращението стои в основата на депресията, въпреки че това състояние може да включва и други раси. Но все пак отвращението като форма на самосъжаление стои в началото.

Никоя друга раса не е по-демонична и безполезна от отвращението.



Вибхатся е чувството на отвращение или недоволство към себе си или към другите. Вулгарност, невъзпитани и порочни действия, използването на негативни думи, неприемливото поведение и показването на лошо отношение към другите – всичко това е израз на Вибхатся раса.


Въпреки че проблемът със самосъжалението е преди всичко на ментално ниво и се подкрепя от грешна биохимия в тялото, егото има силата да контролира или да се предаде на това чувство на отвращение. Егото може да загуби силата си да контролира Вибхатся, ако е било дълбоко наранено, откривайки лоши намерения зад думите и действията на другите, което кара човек да се чувства излъган.



С ум, изпълнен с негативни мисли и илюзии за сетивно удовлетворение и собствено задоволство, Вибхатся води до пренебрегване на отговорностите, често за сметка за здравето на човек и в ущърб на близките му. Силата и волята се заличават и егото става владетел на запуснатото царство. Това занемаряване в състояние на отвращение води до влошаване в биохимията на тялото, затъване в тамас и нови провали в ежедневния живот, които само още повече затягат оковите в капана. Освен това отвращението Ви гарантира и лоша карма.


Как да се справим с отвращението

Самосъжалението най-успешно може да се преодолява, като обръщаме внимание на Шрингара

Добрата компания със сигурност може да помогне в момента, в който Вибхатся е достатъчно под контрол, за да позволи на човек да се наслаждава на компанията на другите и самият той да стане добра компания.

Да обърнеш внимание как се чувстват другите помага да се промени лошата биохимия в тялото. 

Използването на достатъчно люти подправки благоприятства храносмилането и предотвратява увеличаването на тамас, която е основна причина за отвращението.

Най-добрата реакция към чувството на отвращение е да го игнорирате, съзнавайки, че то няма да ви отведе другаде, освен надолу. Основната задача в справянето с отвращението е просто да спрем да се идентифицираме с негативните мисли и настроения. Когато Вибхатся се задържи за по-дълъг период, вярата и волята трябва да бъдат засилени със стриктна дисциплина.


Основна раса: отвращение

Под-раси: депресия, неудовлетворение, вулгарност

Доминиращ елемент: вода

Доминираща доша: Капха

Доминираща гуна: Тамас

Доминираща коша: Маномая коша

Сходни раси: учудване, гняв, смелост

Противоположни раси: любов

Неутрална раса: радост, тъга, страх, мир

Расата предизвиква: страх

Ключ за справяне: игнорирайте я, избягвайте негативна идентификация и се замислете за пречистване и очистителни практики

Сидхи: Пракам (силата да приемеш всяка форма)


Божество: Махакала




Източници: http://www.rasas.info/ http://www.yogarasa.net/rasa.php, други матeриали в интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар