петък, 27 февруари 2015 г.

Вийра раса


Всеки има нужда от расата на смелостта в живота и особено в садханата (личната практика). За да се култивира Вийра раса, трябва гордостта и самоувереността да са балансирани.

Вийра или смелостта е расата на безстрашието, самоувереността, решителността, героизма, храбростта и съвършения контрол над тялото и ума.

В Древна Индия хората на Вийра са били войните и царете, които са воювали по законите на дхарма. До ден днешен Вийра раса живее в много хора, които са героите на днешния ден, които служат като забележителен пример за останалите и специално за младите хора. Куражът помага всекиму, когато трябва да се посрещнат предизвикателствата на живота. В изпълняването на садханата (личната практика) смелостта е есенциална.



Линията между смелостта и гордостта или арогантността е много тънка. За истинска Виийра егото трябва да бъде под управление и контрол.  

Как да развием смелостта

За да се превърнем в истински Вийра човек, се иска време и търпение. Нужните за това нервни пътища трябва да се развият стъпка по стъпка, докато не се превърнат в същински мисловни магистрали, по които може да се поеме без усилие.

Съревнованието е основен аспект от Вийра раса и е много полезно възможностите да се тестват и подобряват. Но ако човек приема загубата или победата твърде лично, това вече е проблем.

Колкото и смелостта, силата или способностите да са големи, говоренето за тях ще ги намали. А в нашето време на конкуренция, комерсиализъм и реклама, всъщност това е изключително трудно.

Вийра расата на смелостта може да развие жаждата за свобода и независимост, което е една илюзия. Всеки и всичко в тази вселена е в зависимост. Зависимостта се превръща в проблем само когато нямаме достатъчно кураж да поемем задълженията си и се вторачваме в основните си нужди. Тогава ставаме зависими от тези, които не зависят от нас.



Както казва Емерсон – „това, което лежи зад нас, и това, което лежи пред нас, са дреболии, в сравнение с това, което живее вътре в нас”. Вира раса е посвещаване на изследването на силата, която живее вътре в нас. Това е грижата за свещения огън на живота със смирение, което ражда упованието. Вийра е силата на поклоника, който изкачва всяка стъпка в планината като процес на пречистване и посреща предизвикателствата с любов като възможност да изживее живота в пълнота. В йога практиката Вийра се активизира чрез асани, пранаяма, медитация и поредици от асани, които култивират концентрация и устойчива сила чрез правилно изпълнение, дишане, бандхи, осъзнаване и използване на крама (етапи с надграждане), за да достигнете до пълния си потенциал на сила, гъвкавост и присъственост тук и сега (и да имате вътрешното осъзнаване за това).     



Основна раса: смелост

Под-раси: решителност, гордост, концентрация

Доминиращ елемент: вода

Доминираща доша: Капха

Доминираща гуна: Раджас

Доминираща коша: Читта – Виджнянамая коша

Сходни раси: гняв

Противоположни раси: любов, страх, мир


Расата предизвиква: учудване

Ключ за усвояване: развиване на силата и баланса стъпка по стъпка и служене със смирение и вяра

Сидхи: Ишаттатва (силата да управляваш)


Божество: Индра




Източници: http://www.rasas.info/ http://www.yogarasa.net/rasa.php, други матeриали в интернет


Следете ни - в следващите постове ще Ви запознаем с всяка раса в детайли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар