петък, 20 февруари 2015 г.

Рудра или расата на нашия гняв


В комуникацията Рудра е конфликтна, деструктивна раса. Енергията на гнева се изразява от меко раздразнение до истинска ярост.

Когато очакванията не са удовлетворени, егото може да се чувства, че е пренебрегнато или че към него са се отнесли несправедливо; това дава основата на гнева. Гневът може да бъде и конструктивен, когато е поучителен, какъвто е гневът на майката към детето, на учителя към ученика, на царя към поданиците му, на приятел към приятел.

Има хора, които насочват гнева само към един определен обект през целия си живот. Преповтарянето на гневните мисли може да работи като мантра, която с времето започва да доминира целия живот на човека. В голяма степен гневът се афишира като раздразнение – някой хора се дразнят през цялото време.

Изразяване на гнева

За предпочитане е да изразяваме гнева, отколкото да кипим отвътре. Изразяването на гнева е едно нещо, но овъзмездяването трябва да се остави на кармата, а не да си създаваме лоша карма, раздавайки "справедливост".

Ако човек има нужда да действа в интерес на справедливостта и дхарма, то той трябва да следва великия пример, даден от Махатма Ганди. Ганди е демонстрирал гняв, който е бил много конструктивен. Придържайки се към „сатя” („истина”) и „ахимса” („не-насилие”), Ганди контролирал гнева си към подтисничеството на Британската империя, поради което, а не въпреки което, спомогнал Индия да постигне самоуправление.


Много е важно да осъзнаете, че гневът само увеличава размера на който и да е проблем. Вместо да трябва просто да се справи с последиците на някаква несправедливост, ядосаният човек губи вътрешния си мир и щастие. По този начин губим повече само защото търсим справедливост. Имаме всичкото право да сме гневни, но също имаме и правото да не сме глупави.

С практикуването на не-привързаност към светските притежания, към страховете и желанията на егото, към плодовете на нашите действия, гневът си отива, защото си отиват очакванията. Приемайте, недейте да очаквате. Дурга, убиваща демона на гнева Махиша, символизира способността ни да убием гнева вътре в себе си с помощта на добрите и божествени енергии в нас като прошката, приемането, спокойствието, хумора и т.н.



Сам по себе си гневът не може да остане за дълго в нас, поради естествените промени в биохимията на тялото. Така че ако не храним гнева с нашите мисли, той ще си отиде от само себе си  А променяйки умствената си нагласа, можем също така да премахнем биохимичната основа на гнева. Това означава съзнателно да угасим огъня на гнева.

Основна раса: гняв

Под-раси: стрес, раздразнителност, насилие

Доминиращ елемент: огън

Доминираща доша: Питта

Доминираща гуна: Раджас

Доминираща коша: Виджнянамая коша

Сходни раси: страх

Противоположни раси: радост, любов, учудване

Неутрална раса: мир, смелост, тъга, отвращение

Расата предизвиква: тъга

Ключ за усвояване: ако трябва, устоявайте на несправедливостта, но без насилие или очаквания

Сидхи: Бхукти (развлечение)


Божество: Рудра

Източници: http://www.rasas.info/ http://www.yogarasa.net/rasa.php, други матeриали в интернет

Следете ни - в следващите постове ще Ви запознаем с всяка раса в детайли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар