петък, 9 януари 2015 г.

Трите гуни


В йога философията съществува понятието Пракрити – изначална природа. Тази изначална природа се въплъщава в човека посредством трите гуни (основни качества). Трите гуни – Саттва, Раджас и Тамас – се описват като три нишки, от които е изтъкано въжето, привързало ни към света на материята.

Саттва е светлината, безусловната любов, вярата и мъдростта. Тя е висша духовна сила, която ни просветлява, води до яснота и ведро спокойствие на ума. Тя носи радост и удоволетворение, давa самообладание, решителност и чувство за свобода, прави ни щедри и благи. Ключови понятия тук са истина, хармония, баланс.

Раджас е действието, активността, стимулът, устремът, силата, която променя нещата. Дава страст, възбуда, привличане и отблъскване (любов и омраза), причинява страдания чрез силните желания. Обикновено Раджас дава много обществени постижения, но и амбиции и користолюбие.

Тамас е мързелът, инертността, застоят, тъмната ни половина. Тамас е пасивна и възпрепятстваща сила, която ни завлича надолу и владее съзнанието чрез страх и привързаности. Това е състоянието на ригидност и невежество, натрупване на токсини и негативни емоции.

Саттва  води към божественото, а Тамас – към демоничното. Между двете стои Раджас. Преобладаващата гуна определя светогледа на човека, предпочитанията му към храни, начинът по който говори, и какво е вътрешното му състояние.

От друга страна, ние можем да повлияем на по-активната в момента гуна чрез избор на духовни практики и храни.


Сатвични храни са свежите, суровите или леко сготвени зърнени храни, ядки, семена, плодове, зеленчуци, млечни продукти. Сатвичната храна подобрява здравето, повишава енергията, прочиства ума и води до баланс и умиротворение.



Раджастичните храни са силно подправени, люти и пикантни, кисели, много солени, стимулиращи като кафе и чай, лук, чесън. Раджастичната храна стимулира тялото и ума, силно стимулира сетивата, прави човек по-неспокоен и настъпателен, може да го направи алчен или лаком.


Тамастичните храни са застояли, без прана, без живот в тях, изкуствени или развалени, силно преработени храни с химикали. Тамастичните храни не дават енергия, а я изстискват от тялото. Тамастичната храна ни прави мързеливи и склонни към депресии.

Трите гуни съществуват винаги заедно – просто в определен момент една от тях е водеща.

Важно е да знаем, че ние сме в процес на непрекъснати трансформации и според нивото, на което се намираме, нещо, което за нас вчера може да е било саттва, днес вече може да е тамас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар