петък, 26 юли 2013 г.

Аюрведа - 5 елемента, 3 доши


Според Аюрведа всичко в природата е съставено от петте основни елемента - етер, въздух, огън, вода и земя. Те влизат в различни комбинации по между си и така образуват не само природата и света, който ни заобикаля, но и нашите тела, дори нашия характер. 

Комбинацията на петте елемента образува Три доша - трите основни принципа, трите енергии, които организират живота ни и са заложени в човешката ни природа - Вата, Питта и Капха.

Въздухът и пространството образуват Вата. Свойствата на Вата са суха, лека, студена, подвижна, груба.

Огънят и водата образуват Питта. Свойствата на Питта са мазна, гореща, кисела, люта.

Водата и земята образуват Капха. Свойствата на Капха са тежка, студена, мокра, стабилна, бавна.

Всяко човешко тяло има своя пракрити - изначална природа, в която някоя от трите доши преобладава. Преобладаващата доша определя и характера, и мисленето, и стила на живот на човека. Въпреки това, всеки човек е изграден и от трите доши, само процентните комбинации са различни. Има хора, при които по равно доминантни са две доши, а не само една.

Хората с преобладаваща Вата доша са слаби, сухи, кокалести, със суха кожа и коса, с остри черти. Те са подвижни, нестабилни, спят леко и по-малко часове, реагират остро на шумове, имат буден, творчески ум. Походката им е лека и пъргава, движенията са малко нервни и хаотични, не понасят студа и бързат във всичко. Страдат от проблеми с отделителната система, нервност, безсъние, болести на костите. Те даряват този свят със свобода, креативност и творчески хрумвания, лекота и артистичност.

Хората с преобладаваща Питта са средни по височина и килограми, с добре оформено тяло, с не особено обемни руси, рижи или кестеняви коси, които лесно се омазняват, светли или пъстри очи, чувствителна кожа, която е склонна към зачервяване, обриви или има лунички и бенки. Те бързо смилат храната, не издържат на глад и жажда, много са активни, инициативни, състезателни, склонни да проявяват агресия и гняв. Те са много амбициозни, пробивни и успешни в кариерата си. Не понасят горещината, страдат от стомашни проблеми, кожни болести, възпаления и болести на кръвта. Те внасят на този свят енергията на успеха, инициативата, физическата сила и атлетичността, състезанието.   

Хората с преобладаващата Капха конструкция са тежки, склонни към напълняване, бавни в походката и действията си, мудни, летаргични, с гъсти коси и големи изразителни очи. Те будят доверие и го заслужават, лоялни са, обичливи, не се ядосват лесно, спестовни са и мързеливи. Студът им се отразява зле, страдат често от простудни заболявания, белите дробове, ставите и синусите им са слабото място. Инертни са и лесно изпадат в меланхолия и депресия. Капха обогатява този свят с човечност, любов, стабилност, съпричастие и майчина грижа.

Дошите имат своите обиталища в човешкото тяло. Вата (въздух и етер) се намира в кухините и празните пространства - основно в дебело черво, но още в пикочния мехур, костите, малкия таз, краката. На фино ниво Вата е основната енергия на ума.

Питта се намира основно в  тънките черва, още в жлъчката, кръвта, потта, очите. На фино ниво Питта е енергията на силната воля и "горещите" емоции.

Капха изгражда всички тъкани. Основното й обиталище са белите дробове, но Капха е и в главата, стомаха, лимфата, ставите. Капха е заземяващата енергия, която ни подхранва и ни дава опора. 

Когато дошите са балансирани, ние сме здрави физически, ментално и емоционално стабилни и в хармония. Когато някоя от дошите е увеличена в следствие на начина на живот, балансът е нарушен и при човека не е здраво нито тялото, нито  ума, нито емоциите. Когато една от дошите е извън баланс, тя проявява с подчертана сила свойствата си, които превземат цялата същност и стават силно доминиращи. Ако на този процес не се противодейства, в тялото се появяват болести.

Тъй като не само човекът, но и цялата природа е съставена от различни пропорции на Три доша, в годишните сезони също имаме преобладаваща доша. Така сезонът на Ватта е есента, на Питта - лятото, на Капха - зимата и ранната пролет. Часовете на денонощието също се определят от водеща доша: от 2.00 до 6.00 сутринта и от 14.00 до 18.00 часа - Вата; от 10.00 до 14.00 и от 22.00 до 2.00 часа - Питта, от 6.00 до 10.00 и от 18.00 до 22.00 часа - Каппха.

За да се балансира увеличената доша, Аюрведа прилага алопатичен подход - засилване на противоположните свойства. Така, за да успокоим Вата, трябва да прилагаме храни, дейности и житейска среда, които притежават обратните свойства - влажно, тежко, топло, неподвижно, меко. За да успокоим Питта, трябва да прилагаме фактори, които са охлаждащи, успокояващи, неутрални. За да хармонизираме Капха, трябва да внесем движение, лекота, топлина и да използваме изсушаващите свойства на храни и билки.

Т.е. ако се опитаме да обобщим - за да сме здрави, Аюрведа препоръчва да се придържаме към обратното на това, което ни е присъщо.


Източник:
Основен курс по Аюрведа на „Аюрведиченцентър – София”

Тест за определяне на доминиращата доша можете да откриете тук: http://www.ayurvedabg.com/test.phphttp://www.ayurvedabg.com/test.php




1 коментар: