вторник, 16 юли 2013 г.

Песента на детето


Има едно племе в Африка, където раждането на детето се брои не от рождената дата, нито от някакъв друг момент, а от деня, когато детето се е зародило като мисъл в съзнанието на майката. И когато жената реши, че иска да има дете, тя отива и сяда сама под дърво, и се вслушва в себе си, докато не чуе песента на детето, което иска да дойде в този свят. И след като чуе песента, тя отива при мъжа, който ще бъде баща на детето, и му я запява. И после, когато се любят, за да създадат физически детето, в същото време те пеят песента му, като по този начин го канят в живота.

И после, когато майката е бременна, тя научава на песента на детето по-възрастните жени и старицата-водач в селото, така че, когато детето се роди, старицата и хората около нея да могат да запеят песента на детето и да го посрещнат. И после, когато детето расте, останалите жители на селото научват неговата песен. Ако детето падне или си нарани коляното, някой ще го вдигне и ще му запее неговата си песен. Или ако детето направи нещо много хубаво, или ако минава през ритуалите на съзряването, тогава, като начин да бъде поздравен този човек, общността ще запее неговата песен.

В африканското племе има още едно събитие, при което общността пее песента на детето. Ако през живота си, този човек направи престъпление или се отклони от социалните норми, той или тя биват призовани в центъра на селото и всички жители се събират в кръг около него. Тогава те му запяват неговата си детска песен.

Племето е осъзнало, че коригирането на антисоциалното поведение не е чрез наказание, а чрез любов и напомняне за идентичността. Когато човек разпознае собствената си песен, той няма желание или необходимост да направи нещо, което би наранило останалите.

И така протича животът в племето. При сватба двете песни – на мъжа и на жената, се пеят заедно. И накрая, когато порасналото дете легне на смъртния одър, всички в селото знаят неговата или нейната песен и я запяват – за последен път – песента на детето.

Вие може и да не сте израснали сред африканско племе, което да Ви е пяло Вашата песен в критичните моменти на живота, но животът винаги ни показва дали сме в хармония със себе си или не. Когато се чувстваме добре, всичко е в синхрон с песента ни, а когато се чувстваме зле, не е така. Накрая, всеки от нас ще научи своята песен и ще я запее добре. Може да се чувствате малко прегракнали понякога, но така е с всички велики певци. Просто продължавайте да пеете и ще намерите пътя към дома.



Няма коментари:

Публикуване на коментар