Ето някои от причините да включваме куркумата като съставка в нашите ястия:
1. Антиоксидант – основната съставка в
куркумата – куркумин, е позната като силен антиоксидант. Което означава, че с
него се въздейства срещу свободните радикали в тялото и щетите, които те нанасят
на ДНК и на клетките. Когато клетките са здрави, тялото е здраво, което
означава, че куркумата общо повлиява добре здравословното състояние, освен че
помага и при определени заболявания.
2. Противовъзпалително – Куркумата има
противовъзпалителни свойства. Използва се за болести на сърцето, остеоартритни
болести и други здравни проблеми, предизвикани от възпаления. Смята се, че
куркумата редуцира определени ензими в тялото, които предизвикват възпаление.
3. Здраве за сърцето – Куркумата редуцира
риска от съсиреци в кръвта и предпазва от образуването на плаки в артериите,
което помага в борбата срещу инфаркта и други проблеми, предизвикани от
тромби. Има изследвания, които сочат, че куркумата е полезна за намаляване на
лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол, всеки от които играе важна
роля за сърдечното здраве на човека.
4. Забавя прогреса на Алцхаймер –
Специалистите, проучвали ефекта на куркумата във връзка с Алцхаймер, цитират
здравословното състояние на живеещите в райони, които консумират куркума в
големи количества. Хората в Индия на 70 и повече години много по-малко страдат
от Алцхаймер, в сравнение с хората на същата възраст в САЩ. Една
от причините е многото къри, което се консумира в индийската кухня, а основната
съставна част на кърито е куркумата. Изследванията посочват, че куркумата може
да разгражда протеиновите плаки в мозъка, за които се смята, че са предпоставка
за развиването на Алцхаймер.
5. Куркумата е естествено болкоуспокояващо.
6. Здраве за кожата –
Противовъзпалителните свойства на куркумата могат да са полезни и при директно
нанасяне. Смята се, че е ефективна при псорязис и други кожни проблеми,
естествен антисептик е и може да се използва за третиране на изгаряния и
порязвания.
7. Помага в борбата срещу рака – Учените
все още не са категорични за това как куркумата може да помогне срещу рака.
Някои специалисти се позовават на противовъзпалителните свойства на куркумата и
вадят заключенията си от връзката между възпалението и образуването на рак. Свободните
радикали и увреждането на клетките също са свързани с рака, тъй че куркумата
като антиоксидант има този втори противораков ефект. Според известния здравен
холистичен лекар доктор Андрю Уейл куркумата намалява с 40% карцерогенните
съставки, образуващи се при пърженето, печенето и варенето на месо. Д-р Уейл
вярва още, че куркумата е ефективна в борбата срещу маланома и спира
разпространението на рака на гърдата. Има още изследвания, които сочат,
че куркумата може да бъде полезна като превенция срещу рак на гърдата,
простата, кожата и рак на дебелото черво.
Тъй като куркумата е безопасна и предлага
множество общи ползи за здравето, нищо не губите, ако я добавяте към ястията си
в умерено количество.
Няма коментари:
Публикуване на коментар