понеделник, 1 юни 2015 г.

Бхаянака раса или страхът


Бхаянака раса включва притесненията, както и тежката форма на тревожност. За да се справим с расата на страха, трябва да развием вътрешна сила, истина и любов.

„Когато нямаш какво да губиш, няма и от какво да се страхуваш.”

Страхът често е предизвикан от невежество. Когато нещо е непознато, умът може само да си представя какво това нещо би му причинило и ако егото не е достатъчно уверено, умът ще си представя само заплашителни неща.



Страхът и притесненията основно са игра на вечно преувеличаващия ум, докато егото страда от това, ако се идентифицира с него. Най-силният страх е страхът от смъртта.

Колкото желания съществуват, толкова и страхове може да се появят. И разбира се, страхът е нашата естествена защита, която ни пази от злото.

Как да се справим със страха

Страхът може да бъде посрещнат с вътрешна сила, любов и истина. Когато виждаме само общото в различията, няма страх, защото няма невежество. В интерес на истината няма от какво да се страхуваме.

С работа върху вътрешната сила, ние придобиваме повече контрол върху тялото, ума, егото и интелекта.

Когато се обърнем към миналото и плановете, които сме си правили, осъзнаваме, че нашите планове са имали наистина малко въздействие върху това, което се е случило в действителност. Много по-важни в определянето на това как са се развили събитията в миналото са се оказали непредвидими, непланирани проблеми, както и възможности, т.е. нашата съдба, нашата карма. Бъдещето само ще се погрижи за себе си, така че хайде да не жертваме днешното си щастие заради него.

Страхът действително си отива, когато и егото си отиде, защото егото е това, което се идентифицира с тялото, с неговите проекти и притежания.

Любовта и приятелството също могат да победят страха. Когато сме в компания, се чувстваме по-защитени.


Основна раса: страх

Под-раси: притеснение, нервност, тревожност, ревност

Доминиращ елемент: въздух

Доминираща доша: Вата

Доминираща гуна: Тамас

Доминираща коша: Маномая коша

Сходни раси: учудване, гняв

Противоположни раси: смелост, мир, радост, любов

Неутрална раса: отвращение, тъга

Расата предизвиква: гняв

Ключ за справяне: търсете компания и истината, докато изпълнявате дълга си

Сидхи: Ичча (всемогъщество)

Божество: Яма





Няма коментари:

Публикуване на коментар