петък, 23 януари 2015 г.

Шрингара раса - любов


„Да обичаш един е пленително упражнение по любов към всички.”

Шрингара раса е расата на любовта, изкуствата, красотата и духовното посвещаване. Това е царят (или царицата) на всички раси, крайната цел на сътворението и на вселената.

Шрингара означава „любов” и още „красота”. В тесен смисъл Шрингара означава да се наслаждаваш на компанията на любимия по един много красив и романтичен начин. В по-широк смисъл Шрингара е настроението, в което ние се концентрираме върху създаването на красива среда, върху семейството и приятелите, върху добрите обноски и романтиката, върху изкуството, културата и украсата, върху това да се облечем хубаво и да се държим добре, върху красотата и насладата. Много често Шрингара раса означава „добър вкус”.


Любовта е най-силното чувство, което двама човека могат да сътворят заедно, живеейки като бог и богиня, като Шива и Шакти, в своя собствена вселена. По този начин връзката се превръща в репетиция за отдаването на вселената и божественото.

Въпреки че всички хора имат възможността да живеят в красота и любов без много усилия, повечето от нас изглежда, че страдат от липса и на двете. Донякъде това е заради по-голямото влияние на расите, противоположни на Шрингара (любов) – и по-специално тъгата (Каруна), гневът (Рудра), страхът (Бхаянака) и отвращението (Вибхатся). Но от друга страна, се дължи на действителната липса на разбиране и оценяване на Шрингара в съвременната култура.

Настроението на Шрингара има два аспекта: чувството за любов в съюз (Самбхога Шрингара) и в раздяла (Випраламбха Шрингара). Проблемът при наслаждаването на Шрингара, както е при всяка наслада, е че има вероятност да се превърне в пристрастяване. Любовта винаги съдържа някакво ниво на привързване.

За да овладеете Шрингара, трябва да осъзнаете, че красотата е навсякъде и винаги е там, за да бъде обичана. Красотата е в света за наслада, не за тежест. В Индия жените виждат в мъжете си Кришна, Рама или Шива, докато мъжете виждат в съпругите си Радха, Сита или Парвати. Когато мъжете се превърнат в богове, а жените – в богини, тогава Шрингара наистина се превръща в божествена лила (божествена игра).



На второ място, любовта и красотата се нуждаят само от малко внимание, за да се усилят. Увеличаването на Шрингара става с малки и обикновени неща като докосване, цвете, усмивка, малко кокетство, проява на внимание и хармония.

Трето, докато любовта и красотата могат да бъдат създавани без мярка или ограничение, то на тях трябва да се наслаждаваме умерено и без да се вдаваме. Природата на ума ни се нуждае и от двете, за да останем щастливи. Да опиташ, повече от колкото да се наядеш, е същността на Шрингара, а ако прекалиш с тази раса и отношението ти към нея, ще страдаш много.

Четвърто, ако човек успее да остане обикновен наблюдател, а не да бъде лично въвлечен в случващото се, тогава може да се наслаждава на любовта и красотата, без ограничения. Този, който обича всички и всичко, е винаги влюбен.

Тъй като любовта и красотата са същността на една и съща раса – Шрингара, любовта може да се засили чрез украсата и изкуствата и обратното. Любовта и любенето трябва да бъдат въплътени в други удоволствия, за да носят истинска наслада.



Шрингара раса е архетипният съюз на мъжка-женска енергия, слънце-луна, активно-рецептивно, спокойствие-динамика, потенциалът за разцъфване, скрит в семето, Х-хромозома и У-хромозома, вдишване-издишване, всичко това се отразява в природата, в божествените двойки Шива-Шакти, Кришна-Радха, Сита-Рама и в основите на нашето съществуване. В личната ни практика и в живота Шрингара раса може да бъде най-удовлетворителната раса от всички, когато сме отворени към изживяването на живота в чувствена пълнота, а очите ни се откриват красотата навсякъде.



Основна раса: любов

Под-раси: уважение, естетически чувства, посвещаване

Доминиращ елемент: вода

Доминираща доша: Капха

Доминираща гуна: Раджас

Доминираща коша: Маномая коша

Сходни раси: радост, учудване

Противоположни раси: тъга, отвращение,гняв, смелост, страх

Неутрална раса: мир

Расата предизвиква: хумор

Ключ за усвоявне: любов с умереност и с различаване

Сидхи: Прапти (постижение)

Божество: Кришна




Източници: http://www.rasas.info/ http://www.yogarasa.net/rasa.php, други матeриали в интернет


Следете ни - в следващите постове ще Ви запознаем и с останалите раси в детайли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар