петък, 30 януари 2015 г.

Хася раса - расата на радостта


Хася раса е радостта, която извира отвътре, когато чувстваме, че животът е хубав. Нейният най-характерен израз е хуморът и може да предизвика радост и у другите.

Хася е расата на радостта, а шеговитото настроение е най-честият й израз. Любимият обект на хумора и Хася е майя – илюзорният аспект на вселената, вечната игра на противоположностите, която никога не е последната истина, а само едно отражение на истината.


В момента, в който интелектът започне да се намесва, истинската шега е невъзможна. Тогава невинният смях става сатира или сарказъм.

Обаче не хуморът и смеха създават най-чистата Хася. Чистата Хася е истинското щастие, радостта, която извира отвътре, без някаква причина. Тя може да се появи, когато чувстваме, че Бог или животът са добри. Тази Хася радост е Божествената раса, израз на божията благословия.


Хуморът е много мощно оръжие срещу тъгата, страха и гнева. 

Как да развием радостта

Докато можем съзнателно да поддържаме настроение за хумор и радост, не можем съзнателно да произведем смях. Хася зависи не толкова от конкретния случай, а от присъствието на енергията на радостта в тялото. Естествената радост е награда за виждането на красотата и чудото в живота.


Това, което човек може да направи, за да увеличи присъствието на Хася в живота си, е да обича самия живот и другите, да се освобождава от напрежението, да поддържа тялото си здраво, да живее здравословно и да бъде отворен за смеха, когато той дойде.

Смехът е силно заразителен, така че ако накараме един човек да се засмее, останалите лесно ще го последват. Най-лесният начин да предизвикате Хася у някого, е да я предизвикате в обкръжението.



Основна раса: радост

Под-раси: хумор, сатира, сарказъм

Доминиращ елемент: огън

Доминираща доша: Питта

Доминираща гуна: Раджас

Доминираща коша: Маномая коша

Сходни раси: любов, учудване

Противоположни раси: тъга, отвращение, страх

Неутрална раса: мир, смелост, гняв

Расата предизвиква: радост

Ключ за усвоявне: да накараш другите да видят красотата в илюзията на живота

Сидхи: Вашитва (популярност)


Божество: Малкият Кришна



Източници: http://www.rasas.info/ http://www.yogarasa.net/rasa.php, други матeриали в интернет

Следете ни - в следващите постове ще Ви запознаем и с останалите раси в детайли.


Няма коментари:

Публикуване на коментар