петък, 12 септември 2014 г.

Kaкво е йога?

За тези, които мислят да опитат, но още не са се наканили, и за тези, които не се осмеляват
Йога е създадена, за да елиминира страданието чрез осъзнаване

Достатъчно е да кажем, че всеки (включително Вие) иска да се чувства по-добре, особено когато тялото ни е толкова склонно към болка. Чувствате ли схващане, болка или блокаж на някакво ниво? Йога предлага силно действащо средство за грижа към себе си и поддържане на добра форма, но първо трябва да разберете какъв е скритият проблем, като се настроите в съзвучие с тялото си.


Йога не е невъзможни впечатляващи стойки на ръце, заплетени възли на крайници и торс или безкрайни часове на беззвучна медитация. Тя не е модно шоу или някакво спортно реалити

Не се тревожете за това как изглежда, просто се концентрирайте върху това как се чувствате. Доближете се до себе си, вижте се в ситуацията на практикуващ, така ще задълбочите връзката със своята истинска същност, с Висшия си Аз. В началото това означава просто да бъдете в съгласие с това, което наистина сте.  Вероятно това приемане ще се разрастне и ще включи още „как” и „защо”.  Но не е нужно да гледате напред, по-добре се концентрирайте върху това, което е непосредствено пред Вас.Йога може да те научи как да се свържеш със себе си на физическо, умствено и духовно ниво

Сериозната йога практика е това, което можем да наречем пълна „система за диагностика на начина на живот”, което означава, че всичко (включително и Вие) се проявява на едно от трите нива: физическо, ментално и духовно. Физическите обекти пресъздават духовните и менталните концепции и обратното. Например всичко, свързано с фитнеса, е физически процес. Задушевният разговор с приятел или с любимия човек е ментален процес. А това в какво смятате, че се състои смисълът на живота отговаря на духовния план. Всяко ниво има свои специфични характеристики и йога може да Ви помогне да достигнете до всичко това.

Може да развиете разбиране, че всичко в тялото и ума Ви е свързано

Тялото ни е съвършена органична механика, но машината работи само ако има комуникация между отделните части. Сърцето ни е постоянно пулсиращ мускул, но и център на емоционално изживяване. Умът ни е едновременно постоянно работещ компютър и сноп нервни окончания, но и театър на мечтанията. Йога може да ни помогне да свържем точките между тялото и ума, така че да можете да открием как едното може директно да влияе на другото.


Йога ни напомня, че ние сме част от нещо много по-голямо

Сърцето продължава да е сърце, дори и без тялото. Има много видове духовни учения, които предлагат път за следване, независимо от това в какво вярвате. Всичко е част от една по-голяма система, която включва и нас. Мислете за практиката си по йога като за маслото, което осигурява гладка работа на отделните части на двигателя на живота.

Не всяка йога включва движение, но всяко движение може да бъде йога

Някога потопявали ли сте се толкова дълбоко в нещо, че целият останал свят да изчезне и да се превърнете в едно с това, което правите? Един от начините да стигнете до това изключително изживяване е посредством създаване на изкуство или практикуване на йога. Йога ни учи как с едно леко усилие, което е наистина приятно, да намерим съзнателен, адекватен и концентриран подход към всяка задача, която изпълняваме, независимо дали караме сърф, попълваме данъчната си декларация или сме заседнали в задръстване.

Йога е много повече от това да се потиш в група върху хлъзгава постелка

Всичките ни упражнения върху постелката са само една непълна част от практиката. Асаните (позите и движенията) и Пранаяма (дихателните упражнения) представляват по-голяма част от физическата практика. Медитацията, мантруването и нидра (визуализацията) работят за изостряне на умствените възможности, а йога философията задълбочава връзката с по-висшето духовно разбиране.


В йога всяка коза е на свой крак. Не е нужно всичко да Ви харесва

В йога, както и за всяко нещо на света, това, което работи за Вас, може и да не работи за друг. Затова има различни стилове. Интересът Ви към Кундалини йога може да отегчи страшно много почитателите на Пауър Виняса например. Със сигурност признак за развитието е да можете да оцените всеки вид йога практика, но ако сте начинаещ, може да се наложи да опитате различни стилове, докато не намерите този, който наистина Ви пасва. Случи се обаче, хвърляйте се смело и действайте по въпроса!

Всеки човек може да прави йога, но тялото на всеки от нас е различно

Егото често ни играе лоши шегички. Това, което искаме, и това, от което се нуждаем,  за съжаление невинаги е едно и също. Това е причината много хора никога да не стъпят в час по йога или никога да не повторят, ако са се осмелили веднъж. На нас ни се иска всичко да е лесно, да е по-малко неприятно или поне да не коства усилия. Не искаме да се чувстваме неловко или глупаво. Искаме винаги да сме в позицията на можещите и справящите се, тогава нещото ни харесва. Но е добре да имаме предвид, че това е само гордост, която ни манипулира, и имаме свободата да превъзмогваме.

Но преди всичко...Йога не е мъчение

Понякога може практиката да е предизвикателство или да Ви напряга – особено в началото. Но без значение колко сте напреднали, винаги ще има нещо, което не можете да направите, или нещо, което не знаете. Просто имайте предвид, ако сте начинаещ, че йога намалява страданията, а не ги увеличава.


С практиката ще разберете, че йога е това, което Вие направите с нея. Получавате това, което сте вложили! Бъдете честни със себе си, изяснете си накъде сте тръгнали и отворете сърцето за някои или за всички възможности. Но най-вече вярвайте в силата на една от най-важните мантри в йога: ПРАКТИКА – може да не е най-сполучливата, но поне да е с постоянство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар