петък, 14 декември 2012 г.

Шивананда ЙогаШивананда йога е интегрална класическа йога по системата на Свами Шивананда. С помощта на йога практики – асани, пранаяма (дихателни упражнения), медитативни техники, релаксация и мантри, се стремим към здраво тяло, спокоен и концентриран ум, удоволетвореност, радост и вътрешна хармония. 

 

Свами Шивананда Сарасвати е роден в Патамадай, Тамил Наду, Индия през 1887 г. в известно семейство с учени и светци в рода си. Посвещава живота си на разпространението на духовното знание. Упражнявайки интензивно духовни практики и отречения, се изявява като голям Йога учител, светец и мъдрец. Шивананда пътува из цяла Индия, вдъхновявайки хората да практикуват Йога и да водят духовен живот. Основава "Общество за Божествен Живот" (Divine Life Society) през 1936 г., Йога Веданта академия през 1948 г., чиято цел е разпространение на духовно знание и обучение на хората на Веданта и Йога. През живота си е напътствал хиляди последователи и ученици от всякакви националности, религиозна принадлежност и вероизповедание.

Петте аспекта

Свами Шивананда транслира посланията на Йога, така че да бъдат понятни за ума на обикновените хора, които нямат опит с духовни практики. Той прави посланията разбираеми за широк кръг от хора, съобразявайки се с конвенционалния модел, по който е организирано мисленето и съзнанието на човека.

Неговият ученик Свами Вишну Девананда дава системата от пет аспекта, която става основа на Шивананда Йога. Петте аспекта според Свами Вишну Девананда са:     

1. Правилно упражняване на тялото (асани);

2. Правилно дишане (пранаяма);

3. Правилна релаксация;

4. Правилно хранене;

5. Положително мислене и медитация.

Неслучайно първият аспект е правилната асана. За да се развиваме, първо трябва да сме здрави, да можем да разчитаме на тялото си, че няма да ни предаде, да му помогнем в неговите болежки, да задоволим неговите нужди. Асаната дава физическата практика, с времето практикуващите осъзнават и фините аспекти и не-физическите резултати от асната.

От изключителна важност е правилното изпълнение на асаната. Напоследък все повече се появяват и добиват гласност материали за „вредата” от Йога – за травми и сериозни увреждания при практикуващи от дълго време Йога и при Йога учители. Тъй като човек се изкушава да се самонадмогва и да се отклонява от бавния и търпелив път на правилата, практикуващият може да пренебрегне правилното изпълнение на асаната и резултатът да е по-малко или по-сериозна травма. Затова трябва да се обръща особено внимание на правилното изпълнение.

Правилното дишане и дихателните упражнения са начинът, по който чрез тялото може да се работи с ума и със съзнанието. Т.е това е вече второто стъпало след асаната – когато се започва работа за по-фините аспекти на човека. И тъй като пранаяма е мощна енергийна техника отново изключително важно е да се постави акцентът върху правилно дишане – правилно изпълнение и точната доза дихателни упражнения за всеки етап от развитието на практикуващия Йога.

Правилната релаксация е онова измамно лесно състояние, което може да се постигне след дълги тренировки на отпускане на мускулите, забавяне на вътрешния ритъм, заглушаване на вътрешния монолог и освобождаване от картините и образите, от които умът е обсебен. Правилната релаксация възстановява не само физическите, но и психичните сили, т.е. позволява да се „заредят батериите наново” и да няма енергийни липси, така че човек да може да бъде в добра форма за всичко, което му предстои в живота.

Коментирайки правилното хранене, трябва да се върнем към познатата истина, че човек е това, с което се храни. Нашето тяло е живо и работи, благодарение на горивото, което му даваме с храната. И не можем да имаме големи очаквания за състоянието на тялото си, ако това гориво е некачествено, ако липсва живот в него.

Положителното мислене от една страна е това, към което практикуващият трябва да се придържа, дори и с усилие на волята и вътрешна дисциплина, а от друга то е естествен  резултат от правилната асана, правилното дишане, релаксацията и правилната диета. А медитацията се случва по Божията милост, тя е подарък или награда „свише” за положените усилия.

Практиката по Шивананда Йога е холистичен подход – в часовете изпълняваме асани, дихателни упражнения, правим релаксация и първи стъпки в медитативните техники.   

График на часовете по Интегрална йога по системата на Свами Шивананда в Lotus Spirit:
понеделник: 18.30 часа
вторник: 19.30 часа


Няма коментари:

Публикуване на коментар