петък, 21 ноември 2014 г.

Анатомия на финото тяло: чакрите



Чакрите са финните енергийни центрове, разположени по продължението на енергийните канали. Те лежат в основата на съответен нервен сплит от нервната ни система и имат паралел с жлезите с вътрешна секреция, но са част от енергийното ни тяло, не от физическото. Значението на понятието "чакра" идва от "въртя" и "вихър". Работата с дадена чакра отключва определена зона в съзнанието. Когато в йога практиката чрез асаните акцентираме дадена чакра, събуждаме съответния център. Събуждането, активизирането на чакрите променя мисленето, разширява съзнанието. Но това трябва да се случва внимателно и с търпение.

В енергийното ни тяло има много чакри, но основните са седем.


МУЛАДХАРА ЧАКРА

Означава корен, основа. Разположена е в основата на таза, перинеума при мъжете и шийката на матката при жените, свързана е със земния елемент и сетивата за обоняние. Символът й е наситено червен четирилистен лотос. Регулира отделителната система и сетивата за мирис. Мантрата й е "Лам".  Пробуждането на Муладхара чакра освобождава много емоции и чувства.
Муладхара е най-висшата в животинския свят и е първата чакра в човешката еволюция. Тук спи Кундалини – огромна сила, божествена енергия, която може да ни изведе към еволюционна трансформация. Муладхара е връзката с материалния свят. Ключови думи тук са сигурност, оцеляване, материална осигуреност, самосъхранение, притежание. 

Дисбалансът в чакрата се изразява в страховете, стремеж за натрупване. 

Пречистената чакра ни дава задоволство и сигурност, където и да сме, каквото и да ни се случва.



СВАДХИСТХАНА ЧАКРА

Означава обиталище на аза. Разположена е на нивото на половите органи, в края на опашната кост. Регулира панкреаса, жлъчката и бъбреците. Свадхистхана ни свързва с вътрешния източник на вдъхновение и отваря сетивата и съзнанието ни, за да можем да преживеем красотата около нас. На физическо ниво управлява репродукцията, на ментално – креативността, на емоционално – радостта, на духовно – ентусиазма. Свързана е с елемента вода и сетивата за вкус. Мантрата е "Вам".

Свадхистхана управлява емоционалния ни свят, способността да изпитваме удоволствие и радост, сексуалността и травмите от миналото (включително миналите животи). Дисбалансът в чакрата се изразява в чувство за вина, депресия и самоцелно преследване на удоволствията, а на ниво болести – във фригидност/импотентност и безплодие. 

Пречистената чакра ни дава доволство, радост, добро настроение.



МАНИПУРА ЧАКРА

Означава град от скъпоцености. Разположена е на нивото на пъпа в областта на слънчевия сплит; свързана е с огнения елемент, зрението, храносмилателния тракт. Регулира черния дроб, стомаха, жлъчката. В Манипура се съхранява жизнената енергия, прана. Символът е лотос с 10 листенца, цветът е жълт като слънце, мантрата е "Рам".

Манипура ни дава личностна идентичност, воля, действие, самочувствие, възможност да определяме целите си и да ги осъществяваме. 

Дисбалансът на чакрата се изявява в гняв, мързел, бездействие, деспотизъм, гордост, а като болести може да даде страхова невроза и заболявания на кръвта и храносмилателната система. 

Пречистената чакра може да направи човек способен на "чудеса", дава сили за осъществяване на целите, за материализиране.



АНАХАТА ЧАКРА

Разположена е в областта на сърцето, тук обитава човешката душа; свързва се с елемента въздух, сетивата за допир и възпроизводителните органи. Регулира сърцето, белите дробове, дишането. Цветът е синьо-зелен, символът е лотос с 12 листенца, мантрата е "Ям".

Анахата ни прави способни да обичаме себе си и останалия свят, дава способност за емпатия, съчувствие, състрадание. 

Дисбалансът се изразява в тъга и скръб, апатия, негативизъм. 

Пречистената Анахата ни дава възможност да изживеем безусловната любов.


ВИШУДДХИ ЧАКРА

Разположена е в гърлото и е свързана с щитовидната жлеза; елементът й е етер, сетивото – слух, свързана е с кожата и устата. Регулира ушите, носа, гърлото, синусите. Пробуждането на Вишуддхи чакра води до телепатични способности; до пълните познания относно минало, настояще, бъдеще, както и възможността да се издържа без храна и вода.

Вишуддхи контролира общуването и себеизразяването. 

Дисбалансът на чакрата е лъжата, неконтролируемите емоции, болестите на щитовидната жлеза.

Пречистената чакра ни дава творчески способности. 



АДЖНА (АГИЯ) ЧАКРА

Разположена е в междувеждието; свързана е с епифизата, ума и чувството за индивидуалност. Тя се намира в точката, където се сливат трите главни нади: Ида, Пингала и Сушумна.

Разстроената чакра дава илюзии и заблуди. Пречистената чакра ни дарява с интуиция, телепатия и мъдрост.


САХАСРАРА ЧАКРА
Разположена е на върха на главата. Тази чакра контролира тялото и ума. Когато се пробуди и се отвори, човек може да напусне физическото тяло и да навлезе в астралното измерение.
Сахасрара е най-висшата чакра в човешката природа и първа в духовната. Дава ни възможност за познаване и изживяване на Божественото, връзка с Висшия аз, носи просветление.

Следвайки пътя на чакрите, рзбираме, че във всеки от нас е заложено и животинското, и духовното, а човекът е звено между двете. Т.е. сега сме просто на път в своята еволюция.  




Няма коментари:

Публикуване на коментар