понеделник, 2 март 2020 г.

Ключът към осъществяването на дхарма - "Живейте с толкова доволство, колкото е възможно, между целта и реализирането на целта”


Санкалпа е решение (или намерение, ако така предпочитаме), което може да бъде затвърждавано преди всяка садхана (лична практика) или в началото на всяка йога практика, преди медитация и даже в началото на всеки ден. Смисълът на повторението е да създадем живот, в който ще се чувстваме конфортно и ще изпитваме радост. Целта е промяна в материален план, на нивото на ума, емоционално и духовно. Когато повтаряме санкалпа при спокоен и релкасиран ум, тя попива в подсъзнанието. Така засяваме семето на намерението си в дълбокото ниво на душата, знаейки, че когато дойде моментът, ще го изживеем наяве в живота си.

Когато започваме да работим със санкалпа за първи път, практиката може да изглежда пълна с противоречия. Започваме с идентифицирането на това, което искаме, но единственият начин да го откием наистина е да проумеем, че вече сме това нещо, че вече го имаме. Поставяме си опредлени цели и се захващаме да променим навици. Но във всяка възможност за действие във връзка с тези цели, трябва първо да разберем, че вече сме съвършени и цялостни.


Според Род Стрикър, основател на ParaYoga, това привидното противоречие межу желаното и неговото наличие е същността на санкалпа практиката и на не-дуалното учение. „Всичко ни връща към идеята, че всеки от нас е едновременно и същество, и осъществяване. Има една част в нас – „пара атман”, която е съвършена, цялостна в същността си и не се нуждае от нищо. Имаме също и „джива атман” – тази част от нас, която влиза в живота с цел и съдба и винаги се осъществява.” Стрикър казва, че в осъществяването на дхарма трябва да намерим начин да обединим тези две привидно противоположни аспекта на съществуването. „Съществено за щастието е да вървим по двете пътеки едновременно. Да насочваме енергията си с намерение, но да сме осъзнати, че природата ни е неизменна, независимо дали осъществим целите си или не. Живейте с толкова доволство, колкото е възможно, между целта и реализирането на целта.”

„За много от моите ученици най-приятната част от часа е практиката йога нидра или психичен сън. Йога нидра е много дълбока релаксация. В началото на тази практика на участниците се предлага да заявят своето намерение. Намерението е кратко положително утвърждение, което повтаряме три пъти, и се отнася до важен за нас въпрос. То е нещо като решение и в санскрит се нарича „санкалпа (Род Стрикър).За запад ние често заявяваме намерения в началото на годината, с които решаваме да направим някакви неща, за да подобрим живота си през предстоящата година. Тези новогодишни обещания често се провалят, защото ги правим от място в себе си, според което ние не сме досттъчно добри по някакъв начин и си мислим, че трябва да придобием нещо, за да станем „по-добър човек”. Когато вземем решение на интелектуално ниво, то рядко носи резултат. Затова нека се опитаме да открием желанието на душата в тишина, да не поставяме изсквания в реализацията и да се наслаждаваме на момента – да живеем с най-голямото възможно доволство между формулирането на желанието и неговото реализиране.Няма коментари:

Публикуване на коментар