четвъртък, 15 май 2014 г.

Мъжете и Йога




На състезателните спортове може да се окаже, че им липсват важни аспекти от цялостното поддържане на здравето и комфорта за тялото. Пробвайте Йога.


Високата енергия и скоростта на отборните спортове и противоборството в тяхната състезателност освобождава огромно количество акумулирана енергия. Този вид движение може да обезмисли усилията за запазване на вътрешния мир и положителната настройка. Пробвали ли сте някога малко Йога преди или след яка изцеждаща тренировка?

Високо енергийните състезателни спортове и упражнения са страхотен начин да освободим енергия, да поддържаме кондиция и да култивираме добра обща форма. Но от гледна точка на цялостност човек трябва да балансира тези изблици на повишена енергия с последващ акцент върху хубава почивка. Като хора, и това се отнася особено за мъжете, в този забързан, високотехнологичен свят, ние се нуждаем и от двете.

Не ме разбирайте погрешно: един час по Йога далеч не е лесен. Въпреки че може и да няма много активно движение, практикуващите минават през физическо усилие и напрежение на мускулите. Добрата Йога практика ще подобри физическото ви състояние и ще засили работата на ума. 


Ако сте мъж и решите да започнете с Йога, трябва да се приготвите да се справите с три основни предизвикателства:

1. Социално предизвикателство – да превъзмогнете социалните стереотипи за практикуването на Йога от мъже.

2. Физическо предизвикателство – да отворите тялото си за един по-различен тип движения и статична енергия.

3. Умствено предизвикателство – предстои ви да се заемете с едно вътрешно усилие да успокоите ума, да активирате мускулите, но да не губите енергията.

Спокойният ум води до добра концентрация, без това да ви носи напрежение.

Така че когато се изправите в началото на постелката, се пригответе за физически и умствени предизвикателства. Ето някои от най-честите предразсъдъци, когато става въпрос за Йога и мъжете:
  • Мъжете не са гъвкави.
  • Йога не е мъжествено занимание.
  • Практикуващите отдавна Йога ще ме гледат критично.
  • Хората ще си помислят, че съм дошъл тук, за да заглеждам мацките.
Нанси Трейнър – Nanci Traynor, опитен Йога инструктор, има какво да каже по тези въпроси:

Мъжете не са гъвкави

Йога не се отнася до гъвкавостта. Йога има отношение към баланса между ума, тялото и духа, което ще Ви донесе чувство за освобождение. Гъвкавостта може да пострада, когато определени мускулни групи се окажат по-тренирани от други. Вземете например боксьорите, ще видите, че при тях има много напрежение в горната част на тялото (стегнати мускули на ръцете и гърдите), в сравнение с други атлети. Това не се определя от пола; отнася се еднакво и за мъжете, и за жените в бокса. Начинът на живот играе по-голяма роля за това колко са гъвкави ставите, отколкото пола. Всеки човек, който не е активен физически, заседнал зад бюрото пред компютъра, ще има проблем с гъвкавостта, също както атлетите, които тренират определени мускулни групи за сила.



Йога не е мъжествено занимание

Йога може да помогне на хората да разберат кои наистина са те. Тя може да покаже на практикуващите как да контролират мислите и емоциите си, точно като бойните изкуства. Има определени Йога практики, като Ащанга, които могат да развият вътрешния войн, да ви приучат да мислите като войн.
Съвсем недвусмислено Йога няма нищо общо с шашмите и идеологията. Тя е практика, която се фокусира първоначално върху физическата сила и дишането. 



Практикуващите отдавна Йога ще ме гледат критично

Хората в един час по Йога са по-концентрирани върху собственото си дишане и физическо състояние, отколкото върху това да съдят другите. Повечето мъже откриват, че групите в Йога часовете са подкрепящи, приемат ги добре и им се радват.
Опитайте се да си намерите Йога групи, които практикуват стилове като Айенгар и Ащанга. В тези Йога общества осмелилите се да дойдат мъже ще се изненадат от пълната подкрепа и приятелско отношение на практикуващите.




Хората ще си помислят, че съм дошъл тук, за да заглеждам мацките

Медийното отразяване на Йога ни казва, че в часовете практикуващите са облечени с впити дрешки и показват щедро от себе си. Е, може да има и такива. И какво от това? Това не се отнася до всички. Рекламите и медийните промоции използват секса, за да продават Йога като бизнес и ни омагьосват с някакви очаквания.
Истинският час по Йога е като всяко друго обучение; хората идват, за да научат нещо и за да работят върху себе си в посока самоусъвършенстване. Това не е място за свалки. Това, към което се стремим в час, е ум, концентриран върху настоящия момент и практика. 


Часът по Йога е комфортно и безопасно място, където можете да отработите стреса от ежедневието и преследващите ви крайни срокове, или да се изправите срещу емоционалните си пристрастености. Недвусмислените часове по Йога създават социални и общностни връзки с приятелски настроени хора, готови да споделят опита си с вас. Всичко, което ни е необходимо, е да сме осъзнати и да общуваме открито.

Независимо дали сте обездвижени или сте изключително активни в бързите спортове и упражнения, трябва да имате моменти на концентрация, което току виж ви накара да се отпуснете и ви хареса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар