сряда, 21 май 2014 г.

Какво да НЕ казваме в час по Йога


Иска ми се да кажа, че не бива практикуващите казват на инструктора си следните неща преди или след час. По-добре разкажете как се чувствате след часа или как Йога е променила живота ви.
 

Не се справям достатъчно добре

Не бива някой да има нужда да казва тези думи. С тях опровергавате, отричате практиката си. Липсата на издръжливост или гъвкавост не означава, че не бива да ходите на Йога. Точно затова сте тук!  

Не мога да направя тази или онази асана

Това, че вашата асана не прилича на асаната, която съседът ви по постелка изпълнява, не означава, че Вие не я правите. В Йога човек така и не стига до „правя”, остава само на „опитвам се”. В Йога опитването е правене. Тялото ви има здравословна полза, когато се опитвате да изпълните асанта по правилния начин, давайки най-доброто от себе си на етапа, на който са възможностите ви сега, в този момент. На кого му пука как изглеждате? По-важно е как се чувствате.


Съжалявам

Тук става дума за това как се представяме пред останалите и дали не се движим по някакви подсъзнателни модели да изпълняваме ролята на отличника. Имаме склонност да казваме „съжалявам” на преподавателя, когато се налага да спрем, за да починем по време на час, или ако си мислим, че днес асаните не ни се получават. Йога няма общо с това нещо да ти се получи на 100%, по-важно е да се фокусираш върху тялото си и върху това къде си ти днес. И това понякога означава да направиш по-малко или да си правиш почивки, независимо дали това се налага всеки път или само понякога. Също така е добре за новите ученици да видят, че другите практикуващи се грижат добре за себе си това ще ги насърчи и те да правят така.

Или както казва Лес Левантал – един от най-добрите учители, на чийто час съм имала късмета да присъствам – „не се извинявайте за тялото си, не се извинявайте за това, че сте такива, каквито сте.”

Моля, не си мислете, че преподавателят или другите ученици са скептични към вас, защото спирате, губите баланс или не можете да стигнете пръстите на краката си. Осъзнайте, че не сте тук заради някой друг или за да докажете нещо. Научете се да бъдете благодарни на себе си за практиката си, вместо да се чувствате неловко или да съжалявате.Запитайте се дали Йога обогатява живота ви. И ако отговорът е „да”, забравете за всичко останало!


Източник:

Няма коментари:

Публикуване на коментар